PASTELE CATOLIC – Liturghia Invierii

Peste 1 miliard de credinciosii catolici din intreaga lume au sarbatorit Pastele duminica, 5 aprilie 2015.

Printre acestia se numara si cei aflati in Iasi, ce au participat la Liturghia Invierii celebrata de PS Petru Gherghel, in catedrala catolica „Sfanta Fecioara Maria, Regina”. Credinciosii au participat la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Înviat.

Noaptea Invierii este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, tinand în maini candele aprinse, sa fie asemenea slujitorilor care il asteapta pe stapanul lor sa se întoarcă, pentru ca atunci cand va sosi, gasindu-i veghind, sa-i aşeze la masa. Celebrarea privegherii pascale a inceput cu binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumanarii pascale şi a celorlalte lumanari, urmate de preconiul pascal (o cantare speciala adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, innoirea fagaduintelor de la Botez, impartasirea credinciosilor. La finalul sfintei Liturghii s-a mers în procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Învierii lui Cristos, pe strazile orasului.

Anul acesta crestinii ortodocsi sarbatoresc Pastele pe 12 aprilie, la o saptamana fata de cel catolic.

Regula prin care se stabilește data Paștelui a fost stabilita la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Astfel, Sarbatoarea Învierii Domnului (popular Paste) va fi în prima zi de Duminica, după luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Exista deci, 3 coordonate majore: ziua de Duminica (ziua sfantă a crestinilor), un eveniment astronomic – luna plina – si echinoctiul de primavara – 21 Martie.

Diferenta de data in stabilirea Pastelui in cele doua biserici, este data de faptul ca sunt folosite 2 calendare diferite.

Astfel, biserica catolica utilizeaza calendarul gregorian, instituit de Papa Grigore al XIII-lea, la 24 februarie 1582, pentru a pune in acord anul calendaristic cu cel astronomic.

Biserica ortodoxa foloseste calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar in anul 46 inainte de Cristos, calendar in care insa anul este mai scurt cu 11 minute fata de calendarul astronomic. De aici a rezultat un anumit decalaj inregistrat prin insumare de-a lungul timpului, decalaj ce a fost eliminat prin calendarul gregorian. Calendarul iulian a rămas în uz în unele tari pană în secolul XX si mai este folosit inca de mai multe biserici nationale ortodoxe. Totuși, la Conferința interortodoxă de la Constantinopol din mai 1923, a fost propus un calendar iulian revizuit pentru a aduce Bisericile ortodoxe mai aproape de calendarul solar-laic folosit in întreaga lume. Acest calendar iulian revizuit seamană destul de mult cu cel gregorian, însă el a fost aprobat doar de o parte dintre Bisericile Otordoxe. Astfel, ortodocsii romani serbează Craciunul odată cu romano-catolicii, pe calendarul gregorian (sau de stil nou), si Pastele după calendarul iulian nerevizuit, pe stil vechi, împreună cu toate celelelalte Biserici Ortodoxe.

Episcopul Petru Gherghel aprinde lumanarea pascala la Liturghia Invierii PS Petru Gherghel ofera lumina credinciosilor la Pastele catolic 2015 Surori participa la Liturghia Invierii in catedrala catolica Iasi Episcopul Petru Gherghel tine o lumanare la Liturghia Invierii in catedrala catolica din Iasi Pastele catolic in catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi Liturghia Invierii, Pastele catolic, la catedrala din Iasi. Alois Bulai, preot profesor la Institutul teologic romano-catolic Sfantul Iosif din Iasi, predica la Liturghia Invierii, in catedrala catolica. Credinciosii participa la Liturghia Invierii in noaptea de Pasti, la catedrala catolica "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi. PS Petru Gherghel la Liturghia Invierii, Pastele catolic 2015 Episcopul Petru Gherghel in catedrala catolica "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi, la slujba de Paste 2015 Credinciosii catolici merg in procesiune pe strazile orasului Iasi, in noaptea de Paste 2015 Pastele catolic 2015, episcopul Petru Gherghel in catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi Luna plina deasupra catedralei catolice din Iasi, in noaptea de Paste 2015.Daca va plac fotografiile, va invit sa dati SHARE / LIKE.