Papa Benedict al XVI-lea se retrage

Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca incepand cu data de 28 februarie 2013 va renunta la pontificat. Sfantul Parinte a luat aceasta decizie deoarece varsta inaintata nu-i mai permite desfasurarea activitatilor la nivelul exigentelor sale si ale Bisericii.

Iata declaratia integrala a papei Benedict al XVI-lea privind retragerea sa. (traducerea in limba romana, pr. Mihai Pătraşcu, dupa textul original in limba latina)

„Fraţilor preaiubiţi,

V-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conştiinţa mea în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin. Sunt foarte conştient că acest minister, prin esenţa sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele şi cuvintele, ci nu mai puţin suferind şi făcând rugăciune. Totuşi, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări şi agitată de probleme de mare relevanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca sfântului Petru şi a vesti evanghelia, este necesară şi puterea fie a trupului, fie a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în aşa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredinţată mie. Pentru aceasta, foarte conştient de gravitatea acestui act, cu deplină libertate, declar că renunţ la slujirea mea de episcop de Roma, succesor al sfântului Petru, încredinţată mie prin mâna cardinalilor la 19 aprilie 2005, în aşa fel încât, de la 28 februarie 2013, la ora 20.00, scaunul Romei, scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi va trebui să fie convocat, de cei cărora le revine acest lucru, Conclavul pentru alegerea noului suveran pontif.

Fraţilor preaiubiţi, vă mulţumesc din adâncul inimii pentru toată iubirea şi lucrarea cu care aţi purtat împreună cu mine povara ministerului meu şi cer iertare pentru toate lipsurile mele. Acum, să încredinţăm Sfânta Biserică grijii marelui său păstor, Domnul nostru Isus Cristos, şi s-o implorăm pe sfânta sa mamă, Maria, ca să asiste cu bunătatea sa maternă pe părinţii cardinali în alegerea noului suveran pontif. Cât mă priveşte, şi în viitor, voi vrea să slujesc din toată inima, cu o viaţă dedicată rugăciunii, sfânta Biserică a lui Dumnezeu.

Vatican, 10 februarie 2013

Benedict al XVI-lea”

Succesorul lui Ioan Paul al II-lea (Karol Józef Wojtyła – primul papa polonez), Benedict al XVI-lea este cel de-al 265-lea papa din istoria Bisericii Romano-Catolice, perioada sa de pontificat fiind de aproape 8 ani, intre 19 aprilie 2005 si 28 februarie 2013 (data anuntata).  Joseph Ratzinger s-a nascut in Bavaria, Germania si este in varsta de 85 ani.

Iata cateva fotografii realizate la  Vatican in anul 2007.

papa Benedict al XVI-lea salutand credinciosii in piata Sfantul Petru din Roma, Vatican

papa Benedict XVI Joseph Ratzinger in papamobil, salutand credinciosii in Piata Sfantul Petru din Roma, Vatican

Papa Benedict al XVI-lea, Joseph Ratzinger, binecuvanteaza credinciosii catolici in Piata Sfantul Petru din Roma, Vatican