Habemus Papam Franciscus!

Conclavul cardinalilor de la Vatican a ales, miercuri seară, 13.03.2013, după cinci runde de vot pe parcursul a două zile, noul Papă.
Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit astfel cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, sub numele de Francisc. Este primul Papă din America Latina si primul care isi alege acest nume, în cinstea Sfântului Francisc din Assisi.

Am avut sansa de a-i fotografia pe precedentii 2 papi: Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea. Trebuie sa le multumesc pentru ajutorul acordat, Episcopului Petru Gherghel si Cardinalului Fiorenzo Angelini. Sper sa am ocazia de a-l fotografia si pe noul Suveran Pontif!

Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit miercuri Papa FranciscJorge Mario Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie modesta de italieni imigranti, formată din Mario Bergoglio, lucrator feroviar, şi Regina.
A crescut si a invatat în Buenos Aires;  şi-a luat diploma de tehnician chimist, dar s-a înscris apoi la seminarul Villa Devoto, din capitala argentiniana. În 1958 a intrat în ordinul iezuitilor, Societatea lui Isus, mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador. A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, unde preda la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid. În 1972 s-a întors în Argentina.

Intre 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.

În 1986 se afla în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual al ordinului Societăţii lui Iisus.

A devenit episcop la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires. In 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.
Cardinalul argentinian, care a primit purpura de cardinal din mâinile lui Ioan Paul al II-lea, la 21 februarie 2001, este membru al Congregaţiei pentru Cult Divin şi Disciplina Sacramentelor, al Consiliului Pontifical pentru Familie şi al Comisiei Pontificale pentru America Latină.

Cardinalul Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, la Conclavul din 2005, cedandu-i acestuia voturile primite.

Este recunoscut pentru ajutorul pe care îl acordă săracilor şi pentru faptul că îi îndeamnă pe credincioşi să îi ajute pe cei nevoiaşi. Si-a arătat şi compasiunea faţă de oamenii bolnavi;  în 2001 a vizitat un spital unde a sărutat picioarele mai multor bolnavi de SIDA.
S-a remarcat prin poziţii teologice conservatoare, condamnând avortul, eutanasia, homosexualitatea şi pledând pentru justiţie socială.
credit text: Agerpres; credit foto: AFP