Fericitul Anton Durcovici, prima celebrare solemna

Fericitul Anton Durcovici, episcopul martir al Diecezei de Iasi, ridicat la cinstea altarelor anul acesta la 17 mai, a avut prima celebrare solemnă miercuri 10 decembrie 2014.

Liturghia din catedrala „Sfanta Fecioară Maria, Regina” din Iasi a fost oficiata de PS Petru Gherghel. Au luat parte PS Aurel Perca, episcop auxiliar, preoţi, calugari şi calugariţe, seminarişti şi credincioşi din Iasi. La finalul acesteia, relicvele episcopului martir (o parte din testamentul său), au fost depuse în capela special pregătita, la intrarea în catedrala.

Anton Durcovici s-a născut în ziua de 17 mai 1888 în localitatea Bad-Deutsch Altenburg (Austria). Dupa moartea tatalui sau, Francisc Durcovici (5 februarie 1893), în 1894, mama, Maria Durcovici, cu cei doi fii ai ei, Anton şi Francisc, au venit la Iasi. Apoi, in1898, s-au stabilit la Bucuresti. Aici urmeaza Seminarul si este sfintit preot la 24 septembrie 1910, la Roma. Din 1911 până în 1947 a lucrat în Arhidieceza de Bucureşti, indeplinind diferite funcţii, mai ales pe acelea de profesor şi de rector al Seminarului. La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop al Diecezei de Iasi de papa Pius al XII-lea. După consacrarea episcopala (5 aprilie 1948) in catedrala „Sfantul Iosif” din Bucureşti, la 14 aprilie 1948 preia conducerea Diecezei de Iasi, pe care a pastorit-o în condiţii nespus de vitrege. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popesti-Leordeni pentru a administra taina sfantului Mir, a fost arestat de Securitate si inchis la Bucuresti (26 iunie – 4 mai 1951), Jilava (4 mai – 17 septembrie 1951) şi, apoi, la Sighetu Marmatiei, unde, în urma batailor si a infometarii, a murit la 10 decembrie 1951, fiind inmormântat în secret (in timp de noapte) in Cimitirul Orasenesc din localitate.

Prima celebrare solemna a Fericitului Anton Durcovici, in categrala catolica din Iasi. Prima celebrare solemna a Fericitului Anton Durcovici Credinciosii participa prima celebrare a Fericitului Anton Durcovici, in catedrala catolica din Iasi PS Petru Gherghel participa la prima celebrare a Fericitului Anton Durcovici. Credinciosii ofera daruri la prima celebrare a Fericitului Anton Durcovici. PS Petru Gherghel si Ps Aurel Perca participa la prima celebrare a Fericitului Anton Durcovici. Catedrala catolica din Iasi, la prima celebrare solemna a Fericitului Anton Durcovici. Fericitul Anton Durcovici este celebrat pentru prima data in catedrala catolica din iasi. Relicvele fericitului Anton Durcovici sunt purtate in procesiune in catedrala catolica din Iasi Fericitul Anton Durcovici este celebrat pentru prima data in catedrala catolica din Iasi, relicvele sale fiind purtate in procesiune. Fericitul Anton Durcovici este celebrat pentru prima data. Relicvele sale au fost depuse in capela din catedrala catolica din Iasi, aceasta fiind sfintita de PS Petru Gherghel. PS Petru Gherghel binecuvanteaza credinciosii ce au participat la prima celebrare a Fericitului Anton Durcovici. Credinciosii se inchina in capela Fericitului Anton Durcovici, din catedrala catolica de la IasiDaca sunteti interesat de acest subiect, sau va plac fotografiile realizate, va invit sa dati SHARE / LIKE. Pentru comenzi foto de la acest eveniment ma puteti contacta aici