ECLIPSA PARTIALA DE SOARE

Eclipsa partiala de Soare din 20 martie 2015 este principalul eveniment astronomic al anului. Ziua este unica prin faptul ca se produce si Echinoctiul de primavara (durata zilei este egala cu cea a noptii) cat si Super Luna (astrul ceresc se gaseste cel mai aproape de Pamant si pare mult mai mare decat de obicei).

Eclipsa se produce prin intercalarea Lunii intre Pamant si Soare. Atunci cand Luna acopera complet Soarele, avem o eclipsa totala, ca in anul 1999. De aceasta data insa, gradul de acoperire a Soarelui, in Romania, a fost de circa 50%, in functie de zona geografica.

Toate culturile lumii au mitologiile lor legate de Soare. În România, explicaţiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de vârcolaci care fură Soarele; acesta scapă de fiecare dată, fie cu ajutorul lui Dumnezeu, fie deoarece leul pe care călăreşte îi răpune într-un final. O altă explicatie populara spune că eclipsele s-ar datora faptului că Luna, mireasa Soarelui, se apropie prea mult de acesta şi atunci Dumnezeu îi acoperă faţa, ca să nu o vadă. Nu in cele din urma, traditia populara spune ca prin ascunderea Soarelui, Dumnezeu avertizează oamenii de păcatele lor.

Eclipsa partiala de Soare din 20 martie 2015

Daca va place fotografia, va invit sa dati SHARE / LIKE