Dan Mititelu expune fotografie la Institutul Francez Iasi

Eveniment remarcabil in lumea fotografiei romanesti! Dupa mai bine de 25 de ani de la ultima expozitie personala, Dan Mititelu expune  pe simezele Institului Francez din Iasi.

Intitulata „Adio si la Gara!” expozitia reuneste 40 de fotografii alb-negru realizate în Iaşi pe parcursul unui singur an, între aprilie 2011 şi aprilie 2012. Expozitia poate fi vizitata pana pe 30 iunie 2012.

„Ce il face pe Dan Mititelu sa ocupe un loc cu totul deosebit in peisajul fotografiei romanesti? Raspunsul nu este deloc usor. Cert este insa ca lucrarile lui deriva din conceptii alimentate cu seva izvorata dintr-un adanc strat freatic intelectual. Aproape fiecare imagine contine un gand, o stare, o traire. Dan Mititelu are un comentariu serios, glumet, istet, original, insolit – pentru tot ce il inconjoara; nimic nu ii este indiferent, nimic nu ii este lipsit de sens. Calitatea determinanta a lui Dan Mititelu este aceea de traducator subtil din limbajul inefabil al gandurilor, din limbaj literar, in limbaj vizual si reuseste sa ne dea impresia ca face acest travaliu artistic cu mare usurinta, aproape instinctiv, in orice caz cu mare maiestrie. Prin linii si forme simple, lumini si umbre, alaturari neasteptate de obiecte, prin proportii armonioase sau socante, prin exploatarea exhaustiva a detaliilor, Dan Mititelu isi izvoraste un limbaj propriu cu o adanca putere de comunicare. El stapaneste datele geometriei sugestive care potenteaza expresivitatea imaginilor sale. […] In lumea aceasta de profunde schimbari, cu metafore de alta factura, cu tendinte contradictorii, Dan Mititelu se simte in largul sau. El ne prezinta intr-o modalitate noua lumea asa cum a fost transformata de gandirea noua. Dan Mititelu creeaza in pas cu vremea.” (Eugen Iarovici, „E mare Dan Mititelu”, revista Fotografia & Video, nr. 2/1992)

„Inainte vreme, oamenii nostri erau mari si afisele acestora mici. Acum, reclamele sunt enorme si trecatorii minusculi. Cumparam ceea ce nu avem nevoie, traim cum nu suntem si murim ca si cum nu am fost. Ni se spune ca doar in matematica sau fizica mai exista directie ori sens. In inima si minte, nu. Nici macar in bun-simt. Semenii nu se mai indreapta si nu se mai privesc. Pentru cei aflati jos, Cel de Sus inca mai da semne. Esantioane de mesaje ne intampina la tot pasul. Putem alege intre mirare si minunare, coincidenta si strategie, disonanta si armonie, ignorare sau contemplare. Paranoicul tinteste fixatia, vazatorul isi fixeaza o tinta. Fotograful fotografiaza.” (Dan Mititelu)

La vernisajul ce a avut loc in data de 5 iunie, sala Benjamin Fondane a Institutului Francez s-a dovedit a fi neincapatoare. O scurta prezentare a expozitiei si a personalitatii artistului a fost facuta de Mihai Cantea, fotograf si prieten deosebit!

Ma bucur pentru bucuria celui ce mi-a fost mentor incepand din 1991! Felicitari Maestre!

expozitie fotografie Dan Mititelu

Iata cateva imagini de la vernisajul expozitiei de fotografie „Adio si la Gara!” de Dan Mititelu, la Institutul Francez Iasi

Adrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-01.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-02.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-03.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-04.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-05.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-06.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-07.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-08.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-09.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-10.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-11.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-12.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-13.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-14.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-15.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-16.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-17.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-18.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-19.jpgAdrian-Cuba-expozitie-fotografie-Dan-Mititelu-20.jpg

One Comment

 1. Dan Mititelu iunie 16, 2012 at 3:34 pm #

  Adrian,
  Dacă aş putea, unul din „portretele” pe care mi le-ai făcut l-aş lipi chiar pe legitimaţia de serviciu iar una din fotografiile din aşa-zisul „reportaj” ţi-aş fura-o ca să o aşez printre cele din „Gara” Institutului Francez ;-).
  Ghici care (pe care)?
  Mulţumesc pentru toate.
  Dan