Cacica – Incoronare Icoana Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului, sarbatoarea crestina de la 15 august, celebrata atat de ortodocsi cat si de catolici, a adunat anul acesta mii de pelerini la sanctuarul marian de la Cacica.

Aflata in inima Bucovinei, in judetul Suceava, biserica catolica de la Cacica a fost construita intre anii 1903-1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie,  pe locul unei vechi bisericute datand de la 1810. A fost sfintita în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow, Josef Bilcewski şi Josef Weber. S-au implinit asadar 110 ani, prilej aniversar si de bucurie, prin momentul special al incoronarii icoanei miraculoase a Maicii Domnului cu o coroana din aur cu pietre preţioase. Aceasta a fost adusă la Cacica în anul 1809 si este copia fidelă a cunoscutei icoane „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia). De asemenea, a fost inaugurat spaţiul din faţa bisericii, Piaţa „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, in cinstea celui care, papa fiind, in anul jubiliar 2000, a acordat bisericii titlul de „Basilica Minor”.

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, a fost concelebrata de ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa, şi peste o sută de preoţi.

PS Petru Gherghel, a subliniat ca: „Astăzi suntem toţi pelerini pe urmele Maicii Domnului, dornici să-l întâlnim pe Cristos, să-l ascultăm şi să-l preamărim. Suntem la umbra sanctuarului marian din Cacica, bazilica minor din anul 2000. Cu profundă iubire, noi, fiii comunităţilor catolice din Dieceza de Iaşi, am primit în ultimii trei ani vizita acestei icoane şi, admirând chipul ei gingaş şi iubitor, am ţinut să-i oferim o coroană şi o nouă haină, care să reprezinte un mic semn de bucurie şi recunoştinţă pentru iubirea şi slujirea ei, precum şi pentru oferta ce ne-a făcut-o, arătându-ni-l şi dăruindu-ni-l pe Fiul său, Mântuitorul şi Dumnezeul nostru”.

Alaturi de numerosii pelerini din Romania, Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, s-au aflat si primul-ministru Victor Ponta, ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygieł, precum si alte oficialitati locale.

Pelerinaj la Cacica, icoana miraculoasa a Maicii Domnului; fotografie de Adrian Cuba PS Petru Gherghel sfinteste Piaţa "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din faţa basilicii din Cacica Hramul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Cacica; fotografie de Adrian Cuba PS Petru Gherghel predica la Liturghia hramului bisericii Adormirea Maicii Domnului din cacica Hram Cacica, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au concelebrat ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa Pelerinaj la Cacica, liturghia hramului, prezidata de PS Petru Gherghel Icoana de la Cacica, liturghia hramului Ps Petru Gherghel incoroneaza icoana maicii Domnului de la CacicaPS petru Gherghel saruta icoana Maicii Domnului de la Cacica PS Petru Gherghel sfinteste icoana Maicii Domnului de la Cacica Pelerini la slujba hramului de la Cacica Hramul bisericii din Cacica; la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au concelebrat ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa Voluntari la hramul bisericii din Cacica ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia) si Ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygieł la hramul bisericii din Cacica Cacica icoana Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia)Crestinii se impartasesc la slujba hramului bisericii de la Cacica ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), la Cacica Icoana de la Cacica este purtata in procesiune Cacica, procesiunea icoanei Preacuratei Fecioare Maria Credinciosi participa la procesiunea de la Cacica, cu icoana Preacuratei Fecioare Maria Hram Cacica, PS Petru Gherghel, ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa Romuald Bulai, parohul sanctuarului marian de la Cacica.  ÎPS Stanisław Nowak, episcop de Częstochowa (Polonia) primeste o distinctie de la PS Petru Gherghel, episcop de Iasi. Elena Boloca, primarul comunei Cacica, primeste o distinctie de la PS Petru Gherghel PS Petru Gherghel binecuvanteaza icoana Maicii Domnului de la Cacica. PS Aurel Percă, PS Anton Coşa si PS Petru Gherghel, la Cacica; fotografie de Adrian Cuba ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Częstochowa (Polonia) si PS Petru Gherghel, episcop de Iasi.

Cacica, oficialitati si voluntariAlte fotografii de la eveniment au fost publicate pe fluxul de stiri al Agentiei Nationale de Presa Agerpres, cat si pe site-ul media al Guvernului Romaniei.

Daca va plac fotografiile, va invit sa dati SHARE / LIKE.