Andrei Serban – Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi

Andrei Serban, celebrul regizor de teatru si opera, a primit sambata 9 ianuarie 2016, titlul de „Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi”. Ceremonia a avut loc pe scena Operei Nationale Romane Iasi, in prezenta primarului interimar Mihai Chirica si a managerului institutiei, Beatrice Rancea.

Andrei Serban a absolvit IATC București  în 1968, secția Regie, la clasa lui Radu Penciulescu. A debutat la Piatra Neamț, la Teatrul Tineretului, și a revenit apoi în București, remarcându-se cu montarea tragediei shakespeareiene Iulius Cezar la Bulandra. În 1971, a fost invitat de Ellen Stewart, directoarea companiei „La MaMa”, la New York. Plecat din România a avut o cariera stralucitoare urcand pe cele mai importante scene ale lumii, precum Covent Garden din Londra şi Opera din Viena. Actori şi muzicieni celebri, Meryl Streep si Placido Domingo, au jucat in spectacolele sale. S-a intors în România după evenimentele din decembrie 1989, ca director general al Teatrului Național din București, la invitaţia lui Andrei Pleşu, atunci ministru al Culturii.

Premergator momentului omagial, scena a gazduit spectacolul „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. Despre acesta, maestrul spunea: „Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuință și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat), cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”

Recizorul Andrei Serban primeste titlul de "Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi" pe scena Operei Nationale Romane, sambata 9 ianuarie 2016, din partea primarului Mihai Chirica.Daca va plac subiectul sau fotografiile, va invit sa dati SHARE / LIKE